Regler

SPELREGLER TOMTECUPEN

2022

 

Antal spelare
Fyra spelare + målvakt. Fyra avbytare får användas i varje match med fria byten. Man får lov att använda hur många spelare man vill i varje lag och skifta mellan matcherna, men spelare får endast deltaga i ett lag per åldersklass.

Speltid
1 x 13 minuter. 

Bollens storlek, plan och mål
Futsalboll, storlek 4. Vi spelar på en plan i Oxievångs Sporthall. Underlaget är parkettgolv. Vi spelar med 5-mannamål (handbollsmål).

Byten
Alla byten är flygande, gäller även målvakten. Bytena sker vid mittlinjen inom markerat område. Inträde av avbytare får ej ske förrän den spelare som skall ersättas lämnat planen.

Matchdräkt
De båda lagen ska använda dräkter vilka klart skiljer sig från varandra. Västar finns att använda om den trots detta skulle inträffa att lagen har en liknande färg på sina dräkter. Utespelare får ej använda långbyxor eller knäskydd.

Domare
Två-domarsystem tillämpas. Matcherna döms av rutinerade ungdomsdomare från Oxie SK som genomgått domarkurs för Futsal hösten 2022.

Gruppindelning
Lagen inplaceras i gruppspel enligt lottat ordning. 

Nivåindelning
Klasserna P10-P11 delas in i Lätt respektive Medel nivå. Vid anmälan av lag i dessa åldersklasser väljs antingen Lätt eller Medel nivå. Arrangören förbehåller sig rätten att flytta lag från en nivå till en annan om antalet anmälningar i en specifik nivå inte möjliggör att sammansätta en grupp med minst fyra lag.   

Vid ankomst
Anmäl laget till sekretariatet i Oxievångs Sporthall och fyll i den matchrapport som ni får av sekretariatet. Matchrapporten ska lämnas till sekretariatet innan ni spelar er första match.

Omklädning
Omklädningsrum finns i Sporthallen. Om ni önskar tillgång till något av de sex omklädningsrummen kan nyckel hämtas i sekretariatet. OBS! Lämna inga värdesaker kvar i omklädningsrummen. Att komma ombytta kan vara ett bra alternativ.

Priser
Alla spelare erhåller pris för sitt deltagande (max 10 pris/lag).

Att tänka på
Tiden mellan matcherna är knapp. Var därför spelklar med ditt lag minst fem (5) minuter före utsatt matchtid och försäkra er att tröjfärgen skiljer sig från motståndarlagets. Vi lika tröjfärger ska bortalaget förse sig med västar som tillhandahålls av sekretariatet.  

 


Tomtecupen 2022

Tomtecupen spelas med en variant på futsal regler, detta eftersom åldersgrupperna på Tomtecupen ej tävlingsspelar så förenklar vi reglerna för att på så sätt framhäva ett mer attraktivt spel och färre avbrott.

Följande regler gäller för Tomtecupen 2022:

- Planstorlek är för samtliga åldersgrupper 40x20 m, dvs som en handbollsplan.

- I åldrarna födda 2014 & 2015 spelar vi med sarg runt planen och använder handbollsmål som sätts i samma linje som sargen.

- Bollen ska vara dämpad och storlek 4.

- Ackumulerade frisparkar: Tillämpas ej.

- Tacklingar: Det är inte tillåtet att tacklas eller glidtacklas. Det är dock tillåtit att glida och täcka.

- Målvakt: Målvakten tillåts att delta och spela fritt med fötterna. Det är dock inte tillåtet att ta upp bollen med händerna vid tillbakaspel. Påföljd, indirekt frispark.

- Vid igångsättning (då bollen gått över kortlinjen) måste målvakten rulla ut bollen. Motståndarna skall då backa till en ”Retreat-line”. Det skall finnas en s.k. ”Retreat-line” markering mitt emellan straffområde och mittlinje på varje planhalva.

- Om målvakten räddat bollen, så att den fortfarande är i spel, får bollen rullas eller kastas, men inte sparkas, igång. - 4 sekunder vid igångsättning: Tillämpas ej. Gäller såväl målvakt som utespelare.

- Extra spelare: Vid underläge med 4 mål ska en extra spelare sätta in. Detta gäller tills ställningen i matchen är lika igen. Syftet med denna regel är att matcherna skall bli så jämna som möjligt. Detsamma gäller om ytterligare 4 mål skiljer lagen åt.